Költözés gyerekekkel

A költözés a felnőttek számára is megterhelő folyamat lehet, nem is feltétetlenül a dobozolás, pakolás, új helyre költözés, hanem mindennek a lelki oldala. Egy gyermek megszokott környezetéből nehezebben szakad ki, ne lepődjünk meg, ha aggályai vannak. Tanácsos a gyermeket már a kezdetekkor tájékoztatni, sokat beszélgetni vele és bevonni a költözés lépéseibe. Mielőtt megvásárolnák új otthonukat, érdemes a gyermekkel együtt menni és megnézni a lakásokat. Így ő láthatja a lehetőségeket, része lehet a döntéshozásnak.

Őszintén meg kell beszélni az okokat, hogy miért szükséges a költözés, támogatni kell a gyermeket, el kell oszlatni félelmeit. Különösen nehéz lehet a helyzet, ha a költözés esetleg óvoda/iskolaváltással is jár, hiszen ilyenkor a gyermek nem csak otthonából, hanem baráti közegétől is elszakad. Fontos tudatni vele, hogy a jövőben is megtarthatók az értékes kapcsolatok, barátságok, és ne csak mondjuk, hanem tegyünk is így. Kérjük el a telefonszámokat, közösségi oldal eléréseket, hogy a jövőben biztosan tartani lehesen a kapcsolatot.

Az idősebb gyermekek esetén talán nehezebb a bartoktól megválás, hiszen nekik különösen fontosak a társas kapcsolatok. A költözés után az új iskolában igyekezzen olyan programokat (szakköröket, spoprtolási lehetőségeket) találni, amik könnyedén új barátságokat, ismertségeket hozhatnak.

A gyermek tele van szorongással, nyugtatni és megértetni kell vele a történteket. Ha pedig már elfogadta a tényt, bevonható a költözés lépéseibe, ami habár kötelező és szükségszerű feladat, mégis értékelhető családi programnak is. A közös dobozolás, pakolás összehozza a családot és rengeteg beszélgetésnek teremt ideális helyzetet.