10 tanács költöztetéshez

 

 1. A LISTA:   Az előre elkészített lista hozzájárul ahhoz, hogy a költözés zavartalanul menjen. Idő, pénz és nem utolsósorban energia spórolható meg általa. Költözés előtt már 4 héttel érdemes papírt és ceruzát ragadni.

 2. A CSOMAGOLÓANYAGOK ELŐKÉSZÍTÉSE: Mielőtt hozzálátunk a pakoláshoz, gondoskodjunk a csomagolóanyagok beszerzéséről. A legtöbb költöztető cég biztosít dobozokat, zsákokat a költözés során, azonban ha ezeket előre megvesszük, jelentős összeget takaríthatunk meg. Nem beszélve arról, hogy akár üzletekből ingyen is hozzájuthatunk ezekhez a dolgokhoz. Amire szükség lesz: dobozok, zsákok, zsinórok, papírok, hungarocell, vastag filctoll, öntapadós matricák.

 3. LOMTALANÍTÁS: Mi más, ha nem a költözés adná a legjobb alkalmat a lomtalanításra? Az évek során felgyűlt holmikat ideje selejtezni, kidobni, a jó állapotban lévő, ám de számunkra nem szükségeseket pedig eladományozni. Sokan nehezen válnak meg tárgyaiktól, és csak rakosgatják az évek alatt, ideje túladni rajtuk!

 4. A CSOMAGOLÁS FOLYAMATA: Elsőkörben az alig vagy egyáltalán nem használt dolgokat csomagoljuk be, utoljára azokat, melyeket napi szinten igénybe veszünk. Könyveket, dísztárgyakat, konyhai eszközöket, stb. dobozokba, ruhaneműket, egyéb textíliákat zsákokba szedjünk! Írjunk listát a becsomagolt holmikról is!

 5. CÍMKÉZÉS: Minden dobozon és zsákon tüntessük fel, hogy melyik helyiségbe való! Ne feledkezzünk meg a TÖRÉKENY feliratról sem, hiszen ezeket különös odafigyeléssel kell szállítani, rakodni.

 6. TÚLÉLŐCSOMAG: A túlélőcsomag egy vicces elnevezése annak a csomagnak a költözés során, melyre mindenképpen, feltétlenül szükségünk lehet az új otthonubka való beköltözéskor. Ilyenkor gondoljunk arra, mintha 1-2 napos kirándulásra pakolnánk, mit tennénk el? Pl.: Tusfurdő, törölköző, fogkefe, dezodor, 1-2 ruhanemű, fehérnemű, fésü, stb. Így ezek a dolgok azonnal hozzáférhetőek lesznek, mielőtt nekilátnánk a többi csomag kipakolásához.

 7. ROMLANDÓ ÉLELMISZER: A hűtőben lévő ételeket érdemes a költözés előtt 2-3 nappal kipakolni. Ha megoldható családnál, bartoknál helyezzük el, ha mégsem, érdemes hűtőzsákokba, -ládákba tenni ezeket az élelmiszereket.

 8. BÚTOROK SZÁLLÍTÁSA: Költözés előtt, azokat a bútorokat, melyeket lapra lehet szedni, készítsük elő. A hagyományos bútorokból polcokat vegyük le, fiókokat, ajtókat ragaszuk le, hogy ne akkor kelljen, amikor már ténylegesen szállítják.

 9. CSOMAGOK KIPAKOLÁSA: Megérkezéskor nézzük át a listát, megvan-e mindenünk? Ezután tematikusan helyiségből helyiságbe haladva pakoljuk ki dolgainkat.

 10. HIVATALOS ÜGYINTÉZÉS:

 • Egy hónappal előtte érdemes  a lakcímváltozást bejelenteni az alábbi területken: önkormányzat, NAV, TB, háziorvos, bank, biztosító társaság, iskola/óvoda.

 • 2-3 héttel a költözés előtt fizessük be utoló számláinkat és értesítsük a lakcímváltozásról a különböző szolgáltatóknál: víz, villany, gáz, telefon, internet, kábel TV.

 • 1-2 héttel a költöztetés előtt döntsük el, melyik költöztető céget választjuk.